M. MAĎARIČ: Návrh na odvolanie M. Zemkovej je absolútne v poriadku

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 20. júna (TASR) - Návrh na odvolanie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavy Zemkovej je absolútne v poriadku. V rozprave k návrhu to vyhlásil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Vystúpil po poslankyni SDKÚ-DS Magde Vášáryovej, ktorá tvrdí, že odvolávanie je nezákonné, protiústavné a účelové. Maďarič upozornil na to, že nie odvolávanie Zemkovej je účelové, ale spojenie Slovenskej televízie so Slovenským rozhlasom do jednej inštitúcie bolo účelové. Podľa neho tak minulá garnitúra zavádzala totalitu.

Július Brocka z KDH to odmieta. Exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) tvrdí, že pri vytvorení RTVS išlo o koncepčnú zmenu, pričom odvolávanie Zemkovej nie je koncepčné opatrenie. "Ide len o ovládnutie RTVS," vyhlásil. Maďarič trvá na tom, že návrh na odvolanie Zemkovej nie je o valcovaní RTVS, ale o tom, že Rade RTVS, teda verejnosti, nebola umožnená účinná kontrola použitia obrovského objemu verejných peňazí.

"Pretože nielen o zámere, ale už aj o zmluvnom záväzku presahujúcom 100.000 eur nebola rada informovaná vopred. Preto je tento návrh aj právne absolútne v poriadku," vysvetlil minister kultúry. Zopakoval, že Zemková opakovane konala tak, že zámer o vstupe do zmluvného záväzku neoznámila písomne Rade RTVS predtým, ako začala vo veci konať. "Parlamentu tak vznikla legitímna možnosť rokovať o návrhu na jej odvolanie. Nejde o žiadny vykonštruovaný návrh," vyhlásil Maďarič.

Dôvodom na odvolanie Zemkovej je, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd.
 

Vyberte región